Lista 2 Băi de plante

Lista 2

(Băi): - Pentru articulaţii, reumatism, circulaţie, etc.

1.AlunCorylus avellana  2.BrustureArctium lappa  3.CicoareCichorium intybus  4.Coada caluluiEquisetum arvense  5.Coada şoricelului - Achillea millefolium  6.CornCornus mas  7.Măr pădureţMalus sylvestris  8.MesteacănBetula pendula  9.MuşeţelMatricaria camomilla  10.NucJuglans regia  11.PăducelCrataegus oxyacantha  12.PătrunjelPetroselinum crispum  13.PorumbarPrunus spinosa  14.SalcâmRobinia pseudacacia  15.StejarQuercus robur  16.ŞtevieRumex patientia / Rumex species  17.TătăneasăSymphytum officinale  18.TrifoiTrifolium pratense  19.Troscot Polygonum aviculare  20.Urzică vieUrtica dioica.

Ca alternativă în loc de cele 20 de plante înşirate mai sus, iarna se poate folosi numai pleavă de fân sălbatic (de munte sau de pădure e cel mai bun) Ferus fenumae Palea (montanus, aut silvestris est maximus). Se pun 3 linguri din fiecare plantă (o mână), sau 5-6 mâini pleavă de fân sălbatic într-un săculeţ de pânză albă, subţire de cearceaf legat la gură şi se fierbe 1 minut  în 5-7-10-20-litri de apă clocotită. (pleava de fân doar se opăreşte).
Se fac 1-2 băi pe zi de 20-25 minute în ceaiul cald.
Baia se face într-un lighean sau un vas potrivit astfel:

1: La palmele mâinii şi la plantele picioarelor.
2: De la jumătatea antebraţului şi jumătatea gambei in jos.
3: De la cot şi de la genunchi în jos (cel mai frecvent).        
4: De la brâu în jos.
5: Baie completă ( în special la copii).

Săculeţul şi ceaiul se pot folosi 5-6 zile la rând, în fiecare zi se refierb 1 minut (pentru conservare) sau se reîncălzesc la temperatura de baie. Plantele pe care s-a făcut ceaiul de băut se pot adăuga în săculeţul de baie. Baia şi săculeţul se păstrează la rece. În ziua 6-7 se schimbă plantele din săculeţ cu altele noi şi se continuă băile.