Plafar species (Partea 3)

41.) „Ceai laxativ”
Compoziţie: frunze de roiniţă - Melissae Folium, iarbă de volbură - Convolvuli Herba, coajă de cruşin - Frangulae Cortex.
Efecte(Acţiune): Laxativ sau purgativ în funcţie de doză, antispastic, calmând colicile intestinale.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: constipaţii cronice.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). 5 g(o lingură) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de 3-4 minute şi se lasă acoperit 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea toată cantitatea, (250 ml) seara la culcare, (250 ml = o cană). La nevoie se repetă doza.
42.) „Ceai laxativ nr.2”
Compoziţie: coajă de cruşin - Frangulae Cortex, iarbă de volbură - Convolvuli Herba, iarbă de coada şoricelului - Millefolii Herba, iarbă de roiniţă - Melissae Herba.
Efecte(Acţiune): Laxativ sau purgativ în funcţie de doză, uşor antispastic.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: constipaţii cronice.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). 5 g(o lingură) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de 20 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se administrează seara la culcare 1-2 căni călduţe îndulcit cu miere sau zahăr sau se beau 1-2 căni pe zi, ultima seara înainte de culcare, (o cană = 250 ml),. La nevoie se repeta administrarea. Se consumă la temperatura camerei.
43.) „Ceai pectoral” (variantă mai veche)
Compoziţie: frunze de nalbă mare - Althaeae Folium, flori de ciuboţica cucului - Primulae Flos, flori de tei - Tiliae Flos, flori de nalbă de cultură - Malvae glabrae Flos, iarbă de cimbru de cultură - Thymi Herba, iarbă de trei fraţi pătaţi - Violae tricoloris Herba, iarbă de isop - Hyssopi Herba.
Efecte(Acţiune): Bronhodilatator, expectorant, emolient şi antiinflamator ale căilor respiratorii superioare. Emolient, expectorant şi antispastiic. Acţionează asupra sistemului nervos, producând bronhodilataţia, ameliorând respiraţia, uşurează expectoraţia.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: bronşite acute şi cronice, gripă, răceală, laringite.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi (o cană = 250 ml).
44.) „Ceai pectoral” (variantă mai nouă)
Compoziţie: frunze de nalbă mare - Althaeae Folium, flori de ciuboţica cucului - Primulae Flos, flori de tei - Tiliae Flos, flori de nalbă de cultură - Malvae glabrae Flos, iarbă de cimbru de cultură - Thymi Herba, iarbă de trei fraţi pătaţi - Violae tricoloris Herba, iarbă de isop - Hyssopi Herba, fructe de fenicul - Foeniculi Fructus.
Efecte(Acţiune): Emolient, expectorant, secretolitic bronşic, antiinflamator a căilor respiratorii.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: afecţiuni traheobronşice. Atenţie! Dacă manifestările persistă este necesar un consult medical.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-4 căni pe zi (o cană = 250 ml). Se consumă la temperatura camerei.
45.) „Ceai pentru gargară”
Compoziţie: flori de muşeţel - Chamomillae Flos, iarbă de cimbrişor – Serpylli Herba, frunze de salvie – Salviae Folium, frunze de nalbă mare – Althaeae Folium, capsule de mac - Papa veris Capita, rădăcini de cerenţel – Gei Rhizoma(Radix).
Efecte(Acţiune): Antiinflamator, antiseptic, (dezinfectant), emolient local, uşor anestezic, astringent şi hemostatic. Reduce secreţiile mucoaselor inflamate.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, amigdalite, faringite, laringite, stări gripale sau de răceala şi în tratamentul extern ca antiseptic bucofaringian în angine acute bacteriene sau virotice şi în abcese dentare.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 2-3(4)% (2 -3(4) g amestec de plante la 100 ml apă clocotită).5-7,5(10) g(o lingură - o lingură jumate(două linguri)) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de (1-)2 minute şi se lasă acoperit 5 minute; se filtrează(strecoară). Sau:
Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se utilizează pentru gargară:
- în cazul decoctului, se face gargară cu ceaiul cald la fiecare oră sau de câteva ori pe zi,
- în cazul infuziei se face gargară cu ceaiul la temperatura camerei, de câteva ori pe zi.
46.) „Ceai prolife”
Compoziţie: iarbă de pedicuţă - Lycopodii Herba, frunze de ceai verde - Theae sinensis Folium, flori de iasomie - Jasmini Flos.
Efecte(Acţiune): Diminuează stress-ul creat de renunţarea la fumat, reduce "dorinţa" de a fuma şi ajută la depăşirea fazei de dependenţă. Pe lânga eficacitatea remarcabilă, produsul este sigur din punct de vedere al sănătăţii.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional pentru fumătorii, care din diverse motive, doresc să renunţe la fumat.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 4% (4g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 10 g(două linguri) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 10-15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi (o cană = 250 ml), prima cană de preferinţă pe stomacul gol. Se recomandă administrarea timp de 30 de zile cu o pauză de o lună. Cura poate fi continuată dacă este cazul. Se consumă la temperatura camerei. Menţiuni: Nu este recomandat în timpul sarcinii şi al alăptării. Nu este recomandat consumul după ora 17:00, datorită conţinutului de teină.
47.) „(Ceai) pulbere laxativ”
Compoziţie: scoarţă de cruşin (pulbere) - Rhamnus frangula Cortex.(Pulvis).
Efecte(Acţiune): Laxativ-purgativ; antihemoroidal, stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea bilei în intestin, reglează tranzitul intestinal. drenor sanguin, depurativ general al organismului, detoxifiant.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: constipaţii, pancreatite însoţite de constipaţii şi diskinezie biliară. Se mai poate folosi pentru: afecţiuni biliare şi hepatice, contra paraziţilor intestinali (giardia), reumatismului, durerilor de cap, reglarea tranzitului intestinal şi pentru hemoroizi, s.a.m.d.
Mod de preparare: Pulberea în general nu se prepară.
Ceaiul din scoarţă de cruşin (Rhamnus frangula Cortex) în general se prepară astfel (indicaţii plafar): Decoct. Se fierbe o linguriţă produs în 200 ml apă, timp de 15-20 minute, se strecoară.
Alte indicaţii(nu plafar) pentru ceaiuri din scoarţă de cruşin - Rhamnus frangula Cortex:
Decoct ce stimulează secreţia biliară: O linguriţă de pulbere se amestecă cu 300 ml apă. Se fierbe 10 minute, apoi se filtrează.
Pentru reglarea tranzitului intestinal: Ceaiul digestiv se poate realiza şi numai din cruşin, din doua linguriţe de coajă uscată bine şi măcinată foarte fin, peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se pune la fiert pentru încă 15-20 de minute. Se strecoară.

Fiertură utilă în caz de hemoroizi: Pentru realizarea decoctului se foloseste o lingură cu scoarţă uscată de cruşin la un litru de apă. Se lasă pe foc moderat un sfert de oră, se filtrează.
Terapie pentru pancreatitele insoţite de constipaţie: Se amestecă scoarţa de cruşin uscată - Rhamnus frangula Cortex siccus, frunze de mentă - Menthae Folium şi frunze de urzică - Urticae Folium (câte două părţi), rădăcini de valeriană - Valerianae Radix şi rădăcini de obligeană - Acorus (calamus) Radix (câte o parte). Se toarnă peste o linguriţă de amestec un pahar cu apă clocotită. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară.
Mod de utilizare: Pulberea în general se ia astfel: Câte o linguriţă dimineaţa cu apă.
Ceaiul din scoarţă de cruşin (Rhamnus frangula Cortex) în general se bea astfel (indicaţii plafar): Se bea 1 cană seara, înainte de culcare, se bea la temperatura camerei; în constipaţii rebele se repetă doza dimineaţa pe stomacul gol ; în cure de lungă durată se începe cu doze mai mici (50 ml), care se cresc progresiv. Se recomandă folosirea alternativă şi a altor laxative - seminţe de in - Linum usitatissimum Semen, prune uscate – Prunus domestica Fructus siccatus, după cel mult 7 zile de tratament cu cruşin, pentru o perioadă egală de timp.
Restrictii: Nu se administrează copiilor sub 7 ani. Nu se administrează gravidelor şi mamelor care alăptează. Nu se administrează în cancer colono-rectal.

Alte indicaţii(nu plafar) pentru ceaiuri din scoarţă de cruşin - Rhamnus frangula Cortex:
Decoctul ce stimulează secreţia biliară: Se bea seara, înainte de culcare.
Pentru reglarea tranzitului intestinal: Se administrează întreaga cantitate de extract după răcire, seara, înainte de culcare.Dacă vă este mai comod, puteti lua gelule cu pulbere de plantă, procurate de la magazinele gen plafar, câte două pe zi, în timpul mesei de prânz şi cinei.
Fiertura utilă în caz de hemoroizi: Se fac băi de şezut, utilizând şi un săpun lichid, după care se clăteşte bine. Băile trebuie să fie calde, nu fierbinţi.
Terapie pentru pancreatitele însoţite de constipaţie: Se beau 50 ml de infuzie de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de a mânca. Terapia durează o săptămână, când suferinţa este în fază acută.
48.) „(Ceai) pulbere laxativ-purgativă”
Compoziţie: frunze de frasin - Fraxini Folium, fruct de fenicul - Foeniculi Fructus, coajă de cruşin - Frangulae Cortex, rădăcină de lemn dulce - Liquiritiae Radix, rădăcină de cicoare – Cichorii Radix. Sau se recomandă în proporţii de 10-5-50-25-10 % în ordinea de mai sus.
Efecte(Acţiune): Colagog, coleretic şi diuretic. Laxativ in doze mici, purgativ in doze mari. Stimulează funcţiile hepatice şi renale. Fructele de fenicul sunt (uşor) sedative şi diuretice.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: constipaţii cronice. Se recomandă după excluderea cauzelor organice şi în formele nedureroase.
Mod de preparare: Pulberea se înghite ca atare cu puţină apă sau ceai, ori se dizolvă la o jumate de pahar cu apă.
Mod de utilizare: Se ia o linguriţă de pulbere ca atare cu un pahar cu apă, seara la culcare sau/ şi se ia o linguriţă, amestecată cu puţină apă, dimineaţa. Dozele se măresc sau se micşorează în funcţie de efecte. Ca laxativ se ia o linguriţă seara la culcare, iar ca purgativ se iau 2-3 linguriţe.
49.) „Ceai roua dimineţii”
Compoziţie: fructe de măceş – Cynosbati Fructus, floare de tei – Tiliae Flos, frunză de mentă (izmă bună) – Menthae Folium, frunză de roiniţă – Melissae Folium, fruct de fenicul – Foeniculi Fructus, frunze de mur – Rubi Fructicosi Folium.
Efecte(Acţiune): Vitaminizant, reconfortant.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca produs reconfortant pentru orice consumator, echilibrând funcţiile vitale.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea fără restricţii, îndulcit după gust.
50.) „Ceai sedativ” (variantă mai veche)
Compoziţie: floare de tei – Tiliae Flos, capsule de mac - Papa veris Capita, iarbă de talpa gâştei – Leonuri Herba, iarbă de şovârv – Origani Herba, rădăcină de valeriană (=odolean) – Valerianae Radix, conuri de hamei – Strobuli Lupuli.
Efecte(Acţiune): Sedativ nervos, (neurosedativ), sedativ cardiovascular, sedativ hipnotic, antiseptic Micşorează excitabilitatea nervoasă.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: stări de excitaţie nervoasă, insomnie.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie aproximativ 0,71% (0,71 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 2,5 g(o linguriţă) amestec plante se adaugă 350 ml apă fiartă (şi se lasă acoperit timp de __ minute); se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea toată cantitatea, (350 ml), seara la culcare. În cazuri de insomnie rebelă se mai bea un ceai şi după amiază.
51.) „Ceai sedativ” (variantă mai nouă)
Compoziţie: floare de tei – Tiliae Flos, iarbă de talpa gâştei – Leonuri Herba, iarbă de şovârv – Origani Herba, rădăcină de valeriană – Valerianae Radix, conuri de hamei – Strobuli Lupuli.
Efecte(Acţiune): Sedativ-(hipnotic) şi antispastic asupra întregului sistem nervos, reducând excitabilitatea.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: stări de excitaţie nervoasă, (nervozitate), pentru a reduce nervozitatea la adulţi, şi mai ales în tulburări ale somnului şi insomnii.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 1-1,5% (1-1,5 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 2,5-3,75 g(o linguriţă - o linguriţă jumate) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 10-15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se bea 1 cană pe zi, seara înainte de culcare. A se bea treptat, (înghiţitură cu înghiţitură). A se consuma la temperatura camerei /(călduţă), îndulcită cu miere.
52.) „Ceai sedostres”
Compoziţie: coajă de salcie -Salicis Cortex, frunze de păducel cu flori - Crataegi cum floribus Folium, flori de muşeţel - Chamomilae Flos, iarbă de sunătoare - Hyperici Herba, flori de tei - Tiliae Flos, iarbă de mentă - Menthae Herba, iarbă de cimbrişor - Serpylli Herba.
Efecte(Acţiune): Stimulent şi tonic general, de fortifiere şi vitalizare a sistemului nervos şi a metabolismului general.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: echilibrarea funcţiilor somatice şi vegetative.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 1-2 căni pe zi, (o cană = 250 ml).  Se consumă la temperatura camerei.
53.) „Ceai species pectorales”
Compoziţie: frunze şi rădăcină de nalbă mare - Althaeae Folium et Radix.
Efecte(Acţiune): Stimulent al secreţiilor bronşice, emolient şi antiinflamator al căiilor respiratorii.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional ca expectorant în bronşite acute şi cronice.
-Mod de preparare: Se prepară sub formă de decoct 6-10% (6-10 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). 15-25 g(3-5 linguri) amestec plante se fierbe în 250 ml (o cană) apă timp de ___ minute (şi se lasă acoperit timp de ___ minute); se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare:

54.) „Ceai sudorific”
Compoziţie: floare de muşeţel – Chamomillae Flos, flori de soc – Sambuci Flos, flori de tei argintiu – Tiliae arg. Flos, iarbă de isop – Hyssopi Herba.( rizomi de pir – Graminis Radix(Rhizoma)).
Efecte(Acţiune): Diaforetic şi uşor antiseptic al căiilor respiratorii, bactericid, sudorific şi diuretic. Măreşte secreţia glandelor sudoripare producând sudoraţie, elimină toxinele din corp şi apa din ţesuturi, antiseptic asupra aparatului respirator.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: stări gripale, (gripă şi răceală), ca adjuvant al tratamentului de bază. În cazuri de gripă şi răceală, insoţite de temperatură, pentru dezinfectarea căilor respiratorii şi pentru mărirea puterii de rezistenţa a organismului contra microbilor, ameliorarea şi vindecarea bolilor aparatului respirator.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se beau 2-3 căni pe zi, din care ultimul, seara la culcare, (o cană = 250 ml). Se bea fierbinte, îndulcit, în timpul repausului la pat. Nu prezintă reacţii adverse.
55.) „Ceai tonic aperitiv” (variantă mai veche)
Compoziţie: rădăcină de ghinţură – Gentianae Radix, rizomi de obligeană – Acorus (calamus) Rhizoma, iarbă de ţintaură – Centaurea (cyanus) Herba, iarbă de schinel - Cnicus (benedictus) Herba, iarbă de pelin - Artemisia (absinthium) Herba, măceş – Rosa (canina), coriandru – Coriandrum (sativum).
Efecte(Acţiune): Stimulează secreţiile gastrointestinale, acţiune completată, mărind şi peristaltismul intestinal, declanşează şi senzaţia de foame, completează acţiunea ceaiului.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: convalescenţă, anemii, lipsa poftei de mâncare.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de ___ minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare: Se iau 2-3 linguri cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
56.) „Ceai tonic aperitiv” (variantă mai nouă)
Compoziţie: rădăcină de ghinţură – Gentianae Radix (2 părţi), rizomi de obligeană – Acorus (calamus) Rhizoma (1/4 parte), iarbă de ţintaură sau albăstrele – Centauri aut Centaurea (cyanus) Herba (2 p), iarbă de schinel - Cnicus (benedictus) Herba (2 p), iarbă de pelin - Artemisia (absinthium) Herba (2 p), fructe de măceş –Cynosbati Fructus (2 p), fructe de coriandru - Coriandri Fructus (1/2 parte).
Efecte(Acţiune): Stimulent al secreţiilor gastro intestinale prin act reflex. Remediile sunt excitante ale mucoasei stomacului, mărind secreţia gastrică, ceea ce stimulează apetitul şi pofta de mâncare.
Bun pentru(Utilizare): Indicat în mod tradiţional în: anorexii la adulţi şi copii.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 2% (2 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 5 g(o lingură) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de ___ minute; se filtrează(strecoară).  Sau:
Se prepară sub formă de infuzie 1% (1g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 2,5 g(o linguriţă) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 5-10 minute; se filtrează(strecoară).Sau:
Pentru adulţi se poate prepara din acest ceai medicinal şi un vin tonic prin macerarea timp de 6 zile (30 g amestec plante la 1litru vin negru, vechi) sau într-un litru de vin negru vechi se pun 6 linguri de ceai (infuzie 1%), şi se lasă sticla bine astupată timp de o săptămână la temperatura camerei, agitându-se din când în când.
Mod de utilizare: Din infuzie(2%) Pentru adulţi se iau 2-3 linguri cu ½ oră înaintea meselor principale. Pentru copii 2-3 linguriţe. Se consumă fără zahăr.
Din infuzie(1%) se beau 2 căni pe zi, câte una înainte de masă. Din vinul tonic preparat pentru adulţi se beau 20-30 ml vin cu ½ oră înaintea meselor principale sau vinul se poate îndulci după gust şi se beau 2-3 linguri cu o oră înaintea meselor principale.
57.) „Ceai tonic capilar”
Compoziţie: rădăcină de brusture – Bardanae Radix, frunză de urzică – Urticae Folium, frunză de mesteacăn – Betulae Folium, rădăcină de stânjenel - Iridis Radix (rizom de stânjenel – Iridis Rhizoma), coajă de salcie – Salicis Cortex, muguri de plop – Gemmae Populi, iarbă de şovârv – Origani Herba, flori de levănţică - Lavandulae Flos (inflorescentă de lavandă – Lavandulae Sumitates).
Efecte(Acţiune): Stimulează circulatia periferică: tonifiant, stimulent, astrigent, restructurant, relaxant.

Bun pentru(Utilizare):
Indicat în mod tradiţional în: ameliorarea circulaţiei periferice ca şi tonic capilar.
Mod de preparare: Se prepară sub formă de infuzie 4% (4 g amestec de plante la 100 ml apă clocotită). Peste 10 g(2 linguri) amestec plante se adaugă 250 ml (o cană) apă fiartă şi se lasă acoperit timp de 15 minute; se filtrează(strecoară).
Mod de utilizare:
Uz extern: se frecţionează pielea capului cu infuzie călduţă, după spălare în prealabil. Nu se clăteşte după aplicare.

 

Obs: Lista Plafar* species încă nu este completă, ne străduim să o completăm!