Cartea: Învăţăturile fratelui MIHAI din Prilog(partea2)
-nerale, vitaminelor şi substanţelor nutritive, având în final efect antidiareic. Indicaţii: -în diaree sau ca tratament de remineralizare, vitaminizare şi substituţie.
Lista 4-0
Compoziţie:1. Afin - frunze 2. Busuioc - plantă 3. Chimen - seminţe 4. Urzică vie - frunze 5. Sunătoare - flori, plantă 6. Talpa gâştei - plantă 7. Trandafir - petale 8. Trifoi de câmp - flori -
Lista 4-1
Compoziţie:1. Ceai gastric 2. Ceai antihemoroidal 3. Ceai laxativ 4. Coada şoricelului - flori, plantă 5. Traista ciobanului - plantă 6. Turiţă mare - plantă 7. Scai vânăt - plantă 8. Sunătoare - flori, plantă 9. Ţintaură - plantă 10. Gălbenele - flori 11. Pătlagină - plantă 12. Trifoi roşu sălbatic - flori 13. Volbură - plantă 14. Păpădie - plantă 15. Busuioc - plantă 16. Chimion - seminţe 17. Gutui - frunze 18. Nalbă - plantă 19. Dud - frunze 20. Pir - rădăcină
Lista 4-2
Compoziţie:
Preparare:
- în pungi de hârtie se pune câte o lingură din fiecare fel de plantă, formânduse astfel ceaiurile pe listele respective (4-0, 4-1, 4-2). Se scrie pe pungă numărul listei. În 2 litri apă clocotită (apă de arteziană sau izvor) se pune combinaţia respectivă şi se dă în clocot 1-2 minute. Se lasă acoperit pentru infuzie 30 minute, apoi se poate strecura sau se lasă plantele în ceai.
Administrare:
- intern - cantitatea respectivă (2litri) se bea în loc de apă în 24 h.
Varianta I - se bea din oră în oră câte 3-7 linguriţe timp de 16-18 ore, după care urmează o pauză de 6-8 ore.
Varianta II - se beau de 3 ori pe zi la mesele principale câte 100-300 ml.
Se poate îndulci cu siropuri naturale din afine, mure, zmeură, vişine, lămâie, brad, în amestec, după gust.
Acţiune: -prin aportul de substanţe active, minerale şi vitamine, ceaiul suplineşte nevoile organismului având efecte multiple benefice în special asupra tubului digestiv, ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor şi aparatului cardiovascular, concurând la dezintoxicarea organismului (efect depurativ), reglementarea circulaţiei la nivelul capilar stimulând funcţia hepatică şi pancreatică în principal.
Lista 5
Compoziţie:
Preparare:
- se macină toate fin, cu excepţia sării, care rămâne dură, nemăcinată şi se păstrează separat (sarea are efect higroscopic şi le umezeşte pe celelalte).
Administrare:
- intern - Se bea câte o linguriţă rasă de praf, peste care se presară sarea, cu câte 100-200 grame lapte fiert şi răcit. Se ia din oră în oră, până la oprirea hemoragiei, dar nu mai mult de 4 linguriţe pe zi.
Acţiune: - efect hemostatic la nivelul capilarelor şi al sistemului arteriolelor şi venelor mici. Nu se foloseşte în hemoragii de cauză externă (tăieturi, traumatisme).
Observaţii:
. Prin hemoragie se înţelege: • gust de sânge în gură • tuse cu sânge • vărsături cu sânge proaspăt sau “în zaţ de cafea” (sânge digerat) • scaun negru, lucios şi păstos, “ca păcura” (melena) • urina roşiatică (hematurie) • sângerarea gingiilor la periat (gingivoragie) • menstruaţie peste trei zile (este considerată hemoragie) • sânge din nas (epistaxis)
Lista 6
Compoziţie:
Preparare:
- se pun din fiecare plantă câte 3 linguri (o mână) în pungi de hârtie (nu din nylon) până se epuizează toate plantele din compoziţie. Lista poate avea efect dacă există cel puţin 70% din plante, dar este de dorit să fie lista completă. Conţinutul câte unei pungi se pune într-un săculeţ din pânză albă, subţire şi deasă şi se fierbe 1-2 minute în 4-5 litri apă clocotită. După 30 minute de infuzie se pot face procedurile. Aceleaşi plante din săculeţ se pot folosi vara 2-3 zile la rând, iar iarna până la 5-6 zile, dar în fiecare zi se completează ceaiul cu apa, până la semn, fără a se mai fierbe. Practic ceaiul se schimbă când se alterează.
Administrare: - externă
1. - Inhalaţii - câte 7-10 minute, o dată sau de două ori pe zi.Se inhalează o dată pe nas şi o dată pe gură.
2. - Gargară - se iau 100 grame din ceaiul proaspăt fiert şi se păstrează pentru 5-10 gargare pe zi.
3. - Cu ceaiul listei 6 se pot unge părţile bolnave (eczeme, psoriazis, etc.) de 15-20 ori pe zi, după care se uscă fie la soare, fie la căldură uscată, după indicaţii.
Acţiune:anti-inflamatorie, emolientă, mucolitică, antiseptică şi antifungică şi de refacere a ţesuturilor bolnave (piele şi mucoase), ajută circulaţia sanguină la nivelul mucoaselor. Are efect sedativ.
Indicaţii: - gamă largă de afecţiuni respiratorii, vasculare, trofice, ale pielii şi mucoaselor, relaxant al sistemului nervos. Tonic şi trofic general.
Lista 7
Compoziţie:
Preparare:
- se pune din fiecare fel de plantă câte 3 linguri (o mână) într-o pungă de hârtie. Conţinutul se pune în 2 litri de apă clocotită şi se fierbe 1-2 minute. Se lasă la infuzie 20-30 minute apoi se strecoară.
Administrare: - extern
- se spală şi se masează părul la rădăcină zilnic în fiecare seară 15 minute. Nu se şterge. Se leagă capul ud cu
Acţiune: - trofică, antiseptică, dezinfectantă externă, favorizând irigaţia firului de păr
Indicaţii: - calviţie, mătreaţă, alte afecţiuni dermatologice ale pielii capului şi părului.
Observaţii: - părul mai scurt este mai uşor de tratat. În fiecare seară se prepară un ceai proaspăt. Dacă nu sunt destule plante, acelaşi ceai se poate utiliza 2-3 zile la rând.
Lista 8
Compoziţie:
-se spală în fiecare seară înainte de culcare părul şi locul unde nu creşte păr cu un tampon şi se masează uşor 15-20 minute. Se leagă apoi capul ud cu un material de lână neagră (fără să se şteargă) până a doua zi dimineaţa. Se face la fel zilnic 20 zile continuu.
Acţiune: - dezinfectantă, regenerativă favorizând creşterea părului căzut.
Indicaţii: - calviţie.
Observaţii: - frecţia se face insistent în locul unde părul este rar sau a căzut. Nu se udă materialul cu care se leagă capul în soluţie.
Dacă după cele 40 zile de tratament (cu lista 7 şi 8) rezultatele nu sunt mulţumitoare se face o pauză de 20 zile şi se poate repeta. În pauze părul se poate spăla cu săpun de sulf sau şampon cu sulf, urzică, mesteacăn. În acelaşi timp se consultă medicul curant (cel care a recomandat ceaiul) deoarece e posibil să existe şi cauze interne (dezechilibru hormonal) care nu lasă părul să crească. În acest caz va trebui făcută şi o cură de ceaiuri de băut, după indicaţii.
Lista 9
Compoziţie - o doză formată din:
Preparare: - se macină toate la un loc cât mai fin. Cantităţile de mai sus formează o doză. O doză durează 3 zile.
Administrare: - după indicaţii, una sau mai mult doze, cu pauză de 10 zile între doze, astfel: o linguriţă dimineaţa, cu 30 minute înainte de masă şi o linguriţă seara la o oră după masă. Praful se înghite cu 100-200 grame lapte fiert şi răcit. Astfel, o doză durează 3 zile, câte 2 linguriţe pe zi. În unele cazuri, după aviz se ia câte 1/2 linguriţă dimineaţa şi 1/2 linguriţă seara.
Acţiune: -efect uşor purgativ, anti-acid gastric şi intestinal, anti-inflamator local, gastro-intestinal, anti-iritativ local, prin acestea favorizând eliminarea tuturor tipurilor de paraziţi gastro-intestinali.
Indicaţii: - parazitoze intestinale.
Lista 10 - comprese
Compoziţie:
Preparare: - se îmbibă prima compresă înceaiul de băut (neîndulcit), se stoarce bine şi se întinde pe masă. Această făşie se va pune la piele. Urmează în ordine făşiile cu lapte, ţuică, vin alb, vin roşu, puse una peste alta bine stoarse, apoi stratul de frunză de sfeclă de zahăr (dacă nu este sfeclă de zahăr se pune tătăneasă (iarba lui Tatin), frunză de
Administrare: -se aplică extern pe cele cinci locuri, astfel:.1. - de la rădăcina nasului până la liziera părului, peste ochi, roată, până în spate peste creierul mic.
Acţiune: - are efect antalgic, anti-inflamator. Ajută circulaţia şi “scoate boala în afară”.
Indicaţii: - orice afecţiune cu durere, infla
Observaţii: - compresele vor fi aplicate pe locurile precizate şi se vor păstra aproximativ 6-8 ore, de preferinţă noaptea, până se usucă. În caz că după două ore compresa este încă rece şi deranjează, se poate înlătura, dar a doua zi se aplică din nou.
Lista 11
Compoziţie:
Preparare şi administrare: - se ia din fiecare răşină o cantitate cât mărimea bobului de grâu sau a grăuntelui de porumb. Se pune pe plita înroşită sau pe jar, se pune peste ele o pâlnie de metal cu ţeava în sus, se aspiră prin ţeava unei pâlnii de metal o gură de fum şi se înghite în stomac. După fiecare gură de fum înghiţită se tuşeşte de 4 ori (pentru a elimina fumul din plămâni).
Acţiune: Antiaterogenă, antiarterosclerotică, hipocolesterolemică, hipolipidică, defavorizează formarea calculilor biliari, renali, etc.
Indicaţii: În litiaza biliară, microlitiază biliară şi renală, litiază renală, salivară, arterioscleroză etc.
Lista 12
Compoziţie:
Preparare: - în 2 litri apă clocotită (apă naturală, de fântână arteziană sau de izvor) se pune combinaţia de plante de mai sus, câte o lingură din fiecare fel de plantă. Combinaţia de plante se păstrează în pungi de hârtie. Se
dă în clocot încă 1-2 minute. Se lasă la infuzie cel puţin 30 minute şi se poate strecura, sau se lasă plantele în ceai.
Administrare: - internă - cantitatea respectivă de ceai se bea în loc de apă în 24 de ore.
Varianta I - se bea din oră în oră câte 3-7 linguri, timp de 16-17 ore, după care urmează
Acţiune: - prin aportul de substanţe active, minerale şi vitamine pe care îl are, ceaiul suplineşte nevoile organismului, având totodată efect dezintoxicant, depurativ, anti-inflamator, bacteriostatic asupra căilor urinare, eliminând prin urină toxinele din organism.
Indicaţii: - ceai de bază în peste 90% din afecţiuni care au ca efect blocarea eliminării toxinelor, acumularea de micro-cristale de uraţi, fosfaţi sau colesterol la nivelul căilor urinare şi încetinirea fluxului renal.
Lista 13
Compoziţie: 1.spirt medicinal - 1 l. 2. aspirină 500 mg. - 24 tablete piramidon adulţi (aminofenazona) sau înlocuitori (paracetamol - sinus) - 6 tablete 3. bicarbonat (dicarbocalm) - 6 tablete 4. codenal (Codeine Phosphat) - 4 tablete 5. lămâie - 2 bucăţi proaspete.
Preparare:- se macină cât mai fin (în râşni.a de cafea) toate tabletele la un loc. Se pun întrun borcan cu capac, cu cele două lămâi tocate cât mai fin (stoarse în prealabil) şi se amestecă bine cu spirtul.
Lista 14
A - 3 liturghii la 3 preoţi (novenă de liturghii)
Lista 15
Compoziţie:
Procedură:- se alege din pădure un trunchi
Preparare: - se pune la fiert 3 litri apă, apă de izvor sau fântână arteziană (naturală) cu 300 g (7 linguri) de grâu ales şi se fierbe încet până ce grâul devine comestibil (se sparge şi plesneşte).
Administrare: -orală -cantitatea de ceai de 2 l se bea în 24 ore în loc de apă. Se poate îndulci cu zaharină, sau siropuri naturale din zmeură, vişine, mure, lămâie, brad, afine, în amestec, după gust, (de la Lista 12). -externă - cu ceaiul se poate tampona partea bolnavă în caz de operaţie sau rană. În ceai se înmoaie prima făşie a compresei de la Lista 10.
Lista 15-2
Acţiune: - antiinflamatoare, regenerativă, citostatică.
Indicaţii: -în afecţiuni multiple la recomandarea medicului.
Observaţii: - ceaiul de bază se prepară ca mai sus din coaja de mesteacăn şi răchită roşie şi galbenă (Lista 15).
1. În caz de constipaţie la ceaiul Listei 15 se adaugă şi plantele Listei 3 zilnic până când scaunul devine normal (zilnic) sau la diaree.
2. În caz de diaree se adaugă la Lista 15 plantele Listei nr. 4 până când scaunul se normalizează (1 scaun pe zi).
3. În caz de urină colorată sau tulbure se adaugă plantele Listei 12 zilnic până la normalizarea urinii. Când scaunul e normal (1 scaun/zi) şi urina curată, limpede, se bea doar ceaiul de bază (Lista 15) fără listele 3, 4, 12.
Este posibil uneori să existe şi constipaţie şi urina colorată. În aceste zile se adaugă de exemplu şi plantele Listei 3 şi Listei 12 la ceaiul de bază (Lista 15).
În cazul adăugării de plante se creşte cantitatea de apă din ceai aşa încât să rămână după strecurare 2 litri. Tratamentul durează până se bea ceai din coaja de pe trei trunchiuri de mesteacăn de 2 m - de la cap la coadă.
Lista 16
Compoziţie:
Preparare: - se utilizează două vase emailate curate şi neciobite. Se fierbe 1 l de lapte într-unul din vase până când spuma se ridică până la înălţimea de un deget, fără să se crape pojghiţa. Se lasă să se răcească.
Administrare: -extern -se pune această pastă pe rană (ulcer varicos) se leagă deasupra cu o compresă sterilă şi se bandajează ţinându-se aşa 48 ore, după care se spală locul cu apă oxigenată.
Indicaţii: - ulcer trofic de gambă
Observaţii: - este important să se respecte întocmai procedeul de preparare.
Lista 17
Compoziţie:
Indicaţii: -la persoane slăbite, anemice, care nu pot face copii: se mănâncă 3 mese pe zi şi la fiecare masă se mănâncă un oucu coaja roşcată, o bucată de salam Sibiu de mărimea oului (sau carne de vânat sau iepure) şi se bea 100 g. de vin. Dacă nu se bea vin dimineaţa (la şoferi) atunci măcar de 2ori/zi.
Lista 18
Compoziţie: 1. ceaiul lista 12
Procedura: -se bea 20 zile ceaiul listei nr. 12 în loc de apă. În fiecare noapte se pune pe vezica un magnet încălzit învelit într-o compresă cu vin. Se schimbă de 2-3 ori pe noapte magnetul cu altul cald, apoi se doarme în altă poziţie (pe spate, pe burtă, pe stânga, pe dreapta) pe fiecare parte a
Indicaţii: - enurezis, cistită.
Lista 19
Compoziţie:
Acest ceai de flori aromate (petale şi pistil
Listele 12 şi 19 au efecte care pot fi observate în decurs de 2-4 luni de către orice persoană din anturaj.
LISTA MARE
La această listă se foloseşte numai varianta I-a de băut. Se bea zilnic din oră în oră - 3-7 linguri timp de 16-18 ore, după care se reia în ziua următoare.
Liste speciale
Specificăm că listele de bază rămân cele de la 1 până la 19. Aceste liste speciale se dau numai în anumite cazuri.
Tratamente
Recomandări:
1. În general unde nu sunt specificaţii, persoanele bolnave trebuie să bea alternativ trei zile ceaiul nr. 3 şi trei zile ceaiul nr. 12 şi se pune compresa nr.10 pe locurile dureroase, în caz de diaree se bea ceaiul nr.4.
2. Ceaiul nr. 12 trebuie băut şi de persoanele sănătoase pentru menţinerea sănătăţii.
3. A se ţine seama de durata tratamentului, care este diferit la bărbaţi faţă de femei. Vezi la sfârşit durata tratamentului.
Ceai contra reumatismului
Compoziţie:1. Gălbenele 2. Mesteacăn 3. Carpen 4. Cimbrişor 5. Coada şoricelului 6. Coada calului 7. Cireş 8. Dud 9. Măr pădureţ 10. Mur 11. Mentă
Modul de preparare şi folosire: - se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două ore la fiert, după care se stinge focul. După ce se răceşte, se strecoară şi se poate bea.
Pentru lipsă de calciu
Modul de preparare şi folosire: -se ia coaja de ou. Se rade pe ea coajă de lămâie: se stoarce şi lămâie până ce dizolvă tot calciul din coaja de ou. Apoi se ia o lingură cu mierepe zi.
Ceai în caz de puroi cu febră
Se face ceaiul 3 şi compresa 10 pusă cu mult mai jos faţă de locul cu puroi (gât, brâu).
Ceai contra temperaturii şi a răcelii
Se face lista 12 (pentru temperatură; compresa cu ţuică pe frunte şi în jurul gâtului -scade repede temperatura). În caz că nu scade temperatura, se va pune compresa 10 în jurul capului.
Ceai contra puroiului la dinţi
Se face lista nr. 6 ( gargară)
Ceai pentru boli de inimă şi paralizii
În caz de constipaţie se ia ceaiul 3 până când scaunul devine mai moale, după care se continuă cu lista 12. La scaun normal şi moale, lista 12. (Această listă este valabilă ca o listă de subzistenţă şi pentru persoanele afectate de alte boli organice.)
Ceai pentru căile respiratorii
Se fac inhalaţii cu ceaiul 6, iar ceaiul 12 se bea.
Ceai pentru boli de piele
Se bea ceaiul 12, iar ceaiul 6 se tamponează de 15-16 ori pe locul bolnav, de 2-3 ori pe zi.
Ceai pentru tensiune mare
Se iau 6 boabe de fasole, se macină şi se amestecă cu apă. Se formează un fel de pastă. Se bea o linguriţă la fiecare 4 ore. Reglează tensiunea mare.
Ceai contra durerilor ascuţite
Se bea ceaiul 12 şi se pune compresa 10 pe locurile dureroase. Se adaugă, eventual, un magnet peste compresă la locul dureros.
Ceai pentru deficienţe de vedere
În caz de durere, compresa 10. Se bea ceaiul 12.
În caz de diaree
Se bea ceaiul 4
În caz de constipaţie
Se bea ceaiul 3
Ceai pentru temători, pentru cei care n-au
1. Trifoi roşu 2. Ştir de apă3. Osul iepurelui
Se pun la fiert 400-500 ml de apă. Se ia din fiecare plantă câte o jumătate de lingură şi se pune în apa care fierbe. Se fierb două minute.
Se masează, de la umăr, prin spatele urechii, pe deasupra urechii, pe frunte şi pe deasupra ochilor. Se începe o dată din stânga şi apoi din dreapta.
Ceai pentru memorie
1. Soc 2. Muşeţel 3. Pătrunjel 4. Cimbrişor 5. Albăstrele 6. Narcise-flori
Se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert, după care se stinge focul.
frecţie. Cantitatea de ceai este de 700ml, şi cea de spirt sanitar tot de 700 ml. Nu se bea. Frecţia se face circular în partea de jos, sub buric, şi la organele sexuale.
Ceai pentru concentrare (bucurie)
1. Mesteacăn 2. Stejar 3. Dud 4. Cimbrişor 5. Alun 6. Măr pădureţ 7. Corn 8. Gutui 9. Măcieş
Se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert, după care se stinge focul. Se beau 700-1000 ml. şi se poate face baie la picioare cu ceai cald din aceleaşi plante.
Ceai pentru inhibaţi
Ceaiul 12 (poate fi îndulcit cu sirop natural de lămâie sau turiţă mare). Se beau, pe stomacul gol, 700-100 ml. pe zi.
Ceai pentru dureri de dinţi şi gingii
Ceaiul 6 - gargară după fiecare masă.
Ceai pentru stăpânire de sine (pentru oamenislabi şi fără putere, lipsiţi de iniţiativă)
1. Păducel 2. Măcieş 3. Chimen 4. Trifoi roşu 5. Gutui 6. Alun 7. Corn 8. Stejar 9. Paltin 10. Urzică vie 11. Urzică moartă 12. Talpa gâştei 13. Sunătoare 14. Scai vânăt.
Se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert, după care se stinge focul. Se beau 700-1000 ml pe zi.
Ceai contra cancerului
Vezi Lista 15.
Ceai pentru cicatrizarea rănilor
Vezi Lista 16.
Ceai pentru anemie
Vezi Lista 17. Cei cu anemie să bea seara un pahar de vin roşu.
Ceai pentru boli de prostată
Vezi Lista 18.
Ceaiuri pentru cei care au probleme
Ceai cu carpen, mesteacăn, vâsc şi scai vânăt, în cantitate foarte mare, deci concentrat. Ceaiul va fi îndulcit cu sirop dulce natural sau cu miere de albine.
Ceai pentru ameliorarea oaselor coloanei vertebrale
Spumă de lapte fiert cu coada şoricelului, muşeţel şi pătrunjel. Se poate pune compresa 10 pe locurile dureroase. Se fierbe spuma împreună cu plantele, în apă.
Ceai pentru insomnie
Ceai gastric şi ceai laxativ. Se beau două ceşti la masa de seară.
Ceai pentru cei cu nervii slăbiţi
1. Ceai aromat 2. Cimbrişor 3. Busuioc 4. Mentă 5. Mesteacăn 6. Măcieş
Se pune la fiert un litru de apă. Se ia
Ceai pentru îngrăşare
1. Ceai aromat 2. Cimbrişor 3. Busuioc 4. Mentă 5. Mesteacăn 6. Măcieş.
Se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert, dupăcare se stinge focul. Se beau 700-1000ml pe zi.
Ceai pentru slăbire
1. Ceai hepatic 2. Nuc - frunze (orice ceai cu gust amar) 3. Talpa gâştei 4. Păpădie
În funcţie de concentrarea ceaiului se slăbeşte mai încet sau mai rapid. Se bea o ceaşcă de ceai înainte de fiecare masă.
Ceai pentru torticolis
Se face Lista 12 şi se aplică lista 10 pe lo
Ceai pentru hipertiroideni
Se face Lista 12 + inhalaţii şi gargară cu ceaiul 6, plus compresa 10 împrejurul gâtului şi pe frunte în jurul capului.
Ceai pentru unghii încarnate
Se face ceaiul 12 şi se tamponează cu ceaiul 6 pe unghii de trei ori pe zi.